Lyofilizované ovoce

Počet produktů: 11
Lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce. Lyofilizace - vymrazení, vakuové sušení, mrazová sublimace, voda se odpařuje ze zmrazeného ovoce pod vakuem a namrazuje se na kondenzační spirálu. Ovoce sušené klasickou cestou nebo mrazem je populární pro jeho zajímavé možnosti využití. Některé věci zkrátka s čerstvým ovocem dělat nemůžeme. Není ale s...
Lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce. Lyofilizace - vymrazení, vakuové sušení, mrazová sublimace, voda se odpařuje ze zmrazeného ovoce pod vakuem a namrazuje se na kondenzační spirálu. Ovoce sušené klasickou cestou nebo mrazem je populární pro jeho zajímavé možnosti využití. Některé věci zkrátka s čerstvým ovocem dělat nemůžeme. Není ale sušení, jako sušení. Na začátku je vždy ovoce čerstvé. Podívejme se, jaké jsou podstatné rozdíly mezi sušením horkem a lyofilizací, tedy sušení mrazem.Sušení je proces, kdy čerstvé ovoce umístíme do horkého prostředí a přirozenou cestou necháme vodu v něm obsaženou vypařovat po určitou časovou periodu. Tradičně pak umístíme ovoce na slunce, do pece nebo jiné horké místo. Můžeme samozřejmě také použít některou z moderních sušiček. Primárně do ovoce nepřidáváme žádné chemikálie nebo cukry. Když se voda odpařuje, přirozený obsah cukru v ovoci se koncentruje. Proto se pak sušené ovoce zdá sladší než jeho čerstvý předchůdce. Takto sušené ovoce má často podobu scvrklého něčeho, co ovoce vzdáleně připomíná a stále obsahuje určitý podíl vody.Sušení mrazem, tedy lyofilizace (vymrazování, sublimační sušení) je komplikovanější proces. Při tomto postupu jsou kousky čerstvého ovoce určeného k sušení nejdříve šokově zmrazeny. Zamezí se tak narušení struktury vznikajícími krystalky ledu. Poté se ovoce umístí do sušárny, ve které je udržován tlak nižší, než je tlak vodní páry v trojném bodu (610 Pa). Voda tak ze zmraženého ovoce sublimuje, tzn. přechází z pevné fáze (ledu) přímo do fáze plynné (vodní páry). Sušené ovoce si tak v maximální míře zachová svou původní texturu a aroma, ale i potřebné vitamíny a minerály, které jsou sušením horkou cestou zničeny. Mrazem sušené ovoce si tak zachová chuť ovoce čerstvého s pořádným křupnutím při každém soustu.Vysačky: sušené, sušené ovoce, sušení mrazem, mrazem sušené ovoce, ovoce, cukry, vitamíny, minerályVýhody lyofilizacereálná barva bez přidaných barviv přirozený vzhled v některých případech téměř identických s originálem ovoce si udržuje lepší senzorické vlastnosti jako aroma, chuť a barva maximální zachovaný obsah vitamínu, minerálů a vlákniny, které by klasickou horkou cestou sušení byly zničeny čistě přírodní produkt, není přidáno vůbec nic Méně
Zobrazit
Zobrazeno 1 - 11 z 11 položek
Souhlasím

Využíváním těchto stránek souhlasíte s ukládáním cookies.